Witaminowy zawrót głowy
Witaminowy zawrót głowy
-
20241018_100706-tile-1
-
20241018_100830-tile-2
-
20241018_101441-tile-3
-
20241018_101506-tile-4
-
20241018_101723-tile-6
-
20241018_101840-tile-7
-
20241018_102007-tile-8
-
20241018_102206-tile-9
-
20241018_102322-tile-10
-
20241018_102413-tile11
-
20241018_102518-tile-12
-
20241018_102650-tile-13
-
20241018_102821
-
20241018_103014
-
20241018_103444-tile-14
-
20241018_103611-tile-15
-
20241018_103705-tile-16
-
20241023_101808
-
20241023_101906
-
20241023_101931
-
20241023_102023
-
20241023_102120
-
20241023_102159
-
20241023_102319
-
20241023_102341
18 października w ramach realizacji innowacji pedagogicznej Witaminowy zawrót głowy dzieci z naszego przedszkola uczestniczyły w kiszeniu kapusty. Miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem, zaobserwowały jak szatkuje się kapustę, by później samodzielnie wrzucić ją do beczki i ubić. Przedszkolaki nie zapomniały dodać także soli, aby wytworzył się proces fermentacji by za jakiś czas kapusta była gotowa do jedzenia. Kiszenie kapusty to część polskiego dziedzictwa kulinarnego. Przekazywanie tej wiedzy młodszym pokoleniom to sposób na zachowanie tradycji i kultury. To także doskonały sposób na połączenie nauki z praktycznymi umiejętnościami i zdrowym odżywianiem.